Com es reprodueix?

La maduresa sexual de les tortugues arriba als 6-10 anys en el cas dels dos sexes. Els aparellaments succeeixen a la primavera, als voltants del mes de març, quan les temperatures augmenten. Els mascles en zel persegueixen a les femelles nedant i submergint-se després d'elles a l'aigua. Ells les munten, les submergeixen completament i els mosseguen el cap mentre agafen aire o aigua per la boca, emetent així uns sons molts característics.

Durant la còpula, el mascle introdueix el penis a la cloaca de la femella i fecunda els ous, que són dins la femella. Al cap d’unes setmanes, la femella fa la posta

La posta sol realitzar-se al juny i juliol, encara que algunes poblacions poden realitzar una segona posta a finals d’estiu. Els ous (entre 3 i 16) són blancs i allargats i la femella excava un forat de 10 cm a les ribes aquàtiques per enterrar-los. Les eclosions poden produir-se a finals d'estiu amb l’aparició de les cries, però en algunes poblacions les petites tortugues passen l'hivern al niu i surten a la primavera amb les primeres pluges.

La temperatura d'incubació dels ous determina el sexe de les cries de tortuga, els ous que han rebut més escalfor donen femelles i els més freds donen mascles.

Sabies que hi ha animals, com els humans o les tortugues d’estany, que són diferents en funció del seu sexe?
En el cas de les tortugues, els mascles són més petits que les femelles, ja que no necessiten espai per guardar els ous. També tenen la cua més llarga i ampla per desar-hi el penis, i per això, la recullen de costat per caminar. A més, tenen el forat cloacal ubicat més lluny de la closca que les femelles i el plastró enfonsat (concau) per tal de poder muntar-les amb comoditat.

MIRA'M!

Imprimibles