Com és?

La tortuga d'estany és un rèptil d’aigua dolça, amb una closca una mica bombada, de color fosc, més ampla a la part de darrera. La seva closca està formada per moltes plaques unides entre elles, diferenciant dues zones: la de sobre (escut) i la de sota (plastró). La seva mida pot anar des dels 18 als 25 cm, és de color negre o castany fosca, amb línies grogues. La part de sota de la closca és groguenca o groc-ataronjada, amb taques fosques.

La pell que recobreix el cap és llisa, de color negre i amb puntets grocs, les potes tenen escates grans i llises, amb els dits ben diferenciats units per membranes interdigitals (com la dels ànecs) i amb unes ungles llargues. La cua és sempre molt llarga.

Les tortugues tenen la mateixa estructura òssia i òrgans interns que els humans: un cor, uns pulmons, un fetge, intestins, ronyons, etc. A diferència dels humans no tenen orelles però sí un afinat sentit de l’oïda (timpà arrodonit), tampoc tenen pèl però sí escates que cobreixen la seva pell. La seva visió i l’olfacte no estan gaire desenvolupats.

Sabies que si observem amb detall la closca podrem saber moltes coses sobre l’exemplar?
La closca d'una tortuga ens dóna informació sobre:
- la seva edat aproximada,
- el seu sexe o,
- el seu estat de salut.

MIRA'M!

Imprimibles