Estany de Banyoles

L'espai humit
L’espai natural protegit de l’Estany de Banyoles és una zona lacustre de gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural. És el sistema càrstic més important de la península Ibèrica, format per l’Estany de Banyoles i diversos estanyols, brolladors i zones inundables.

L'Estany de Banyoles gaudiex dels reconeixements següents:
-          Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN)
-          Lloc d’Interès Comunitari
-          Espai Xarxa Natura 2000
-          Zona Humida d’Importància Internacional – RAMSAR

Durant els últims anys el Consorci de l’Estany ha desenvolupat diversos projectes que han permès recuperar més de 14 ha de zones humides, entre les quals la creació de llacunes al Pla de Can Morgat, (amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-La Pedrera), i la zona d’Amaradors.
Són ambients d’inundació semipermanents definits com a zones humides de mida petita (inferior a 10 ha), poc profundes i caracteritzades per tenir períodes d’inundació alternats amb períodes de sequera. Aquestes fases de més i menys inundació i assecatge permeten el desenvolupament d’hàbitats d’interès comunitari i una elevada biodiversitat.

La tortuga d'estany a Banyoles
La tortuga d’estany es considera l’espècie de tortuga aquàtica pròpia de l’Estany de Banyoles, de la qual a més hi ha registre fòssil. La població coneguda abans del 2010 es limitava a algunes citacions puntuals d’exemplars aïllats, considerant-se gairebé extingida. Des del 2010 gràcies al “Projecte Estany” s’han alliberat 130 exemplars a les llacunes de l’entorn de l’Estany que han de permetre la recuperació de l’espècie en aquest espai natural.

 

Mapa de cites a CTN

A continuació, us mostrem un mapa de cites. Els punts vermells són espais on s'ha localitzat un o diversos exemplars de l'espècie.

Algunes d'aquestes cites responen a un o pocs exemplars trobats i a poblacions envellides i en risc de desaparèixer.