Estany d'Ivars

L'espai humit
L'estany d'Ivars i Vila-sana és un espai natural recuperat l'any 2005 després que fou dessecat per convertir-lo en terres de conreu. Gràcies a una restauració ecològica sense precedents, el nou estany ocupa una superfície de 126 ha i acull una important fauna aquàtica, especialment ocells, però també rèptils emblemàtics com la tortuga d'estany. L'espai es destina a finalitats de conservació i interpretació ambiental.

La tortuga d'estany a Ivars
El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la UdL han impulsat i executat un projecte d'introducció de la tortuga d'estany, que ha permès establir-hi un nucli de població molt important per aquesta espècie a la plana de Lleida.

El projecte ha comportat l’alliberament d’una vintena d’exemplars de tortugues d’estany que han estat seleccionades genèticament i criades en captivitat al CRARC. Inicialment els exemplars alliberats, resten un temps en una bassa d’aclimatació de 300 m2 abans d’alliberar-se definitivament a la resta de l’estany. Malgrat alguna baixa natural per predació, l’adaptació de l’espècie a l’estany ha estat molt positiva, han completat el seu cicle biològic amb normalitat i s’han observat indicis de reproducció.

Mapa de cites a CTN

A continuació, us mostrem un mapa de cites. Els punts vermells són espais on s'ha localitzat un o diversos exemplars de l'espècie.

Algunes d'aquestes cites responen a un o pocs exemplars trobats i a poblacions envellides i en risc de desaparèixer.