Baix Ter

Els aiguamolls del Baix Ter són un sistema de zones humides resultants de la interacció dels rius Ter i Daró amb el mar. Antigament formaven part del mateix conjunt que els aiguamolls de l'Empordà, però la dessecació progressiva de l'espai els va convertir en dos sistemes independents.

Els aiguamolls del Baix Ter estan situats a la franja litoral que es coneix com la platja de l’Estartit i la platja de Pals, en una zona molt poblada i amb una forta pressió turística, a conseqüència de la qual aquests aiguamolls es troben molt fragmentats.

Amb la finalitat de recuperar aquests ecosistemes, i a principis del s. XIX, s’ha dut a terme un programa de restauració i de recuperació del seu estat ecològic i de la seva posta en valor. Gràcies a aquesta recuperació, aquestes zones humides s'han inclòs en el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, creat l'any 2010.

La tortuga d'estany al Baix Ter
A principis del s. XIX, la tortuga d'estany havia desaparegut dels aiguamolls del Baix Ter. Gràcies al projecte “Recuperació de l’hàbitat d’amfibis i Emys orbicularis als aiguamolls del Baix Ter”, desenvolupat entre els anys 2005 i 2008, es van recuperar les poblacions de tortuga d’estany, mitjançant la recuperació dels seus hàbitats (restauració de les basses d'en Coll) i la reintroducció d'exemplars criats en captivitat pel CRT.

Mapa de cites a CTN

A continuació, us mostrem un mapa de cites. Els punts vermells són espais on s'ha localitzat un o diversos exemplars de l'espècie.

Algunes d'aquestes cites responen a un o pocs exemplars trobats i a poblacions envellides i en risc de desaparèixer.